Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Sınavdan Korkuyorum / Psikolojik Sorunlar

Sınavdan Korkuyorum



?Sınav' ve ?korku' sözcüklerinin her bileşeni sınavla ilgili duygularımızı belirtmekte kullanılır.
?Sınavdan korkuyorum'.
?Sınavdan korkmuyorum'.
?Sınavdan herkes korkar'.
?Çalışan korkmaz'.
?Ben hiç bir şeyden korkmam ki sınavdan korkayım'.

Bu sözlerin içinde değişik duygulanım boyutlarını farkederiz. Kimi sözler sınav korkusunun yaygınlığını vurgularken kimisi de koşullu bir korkudan söz eder, ?çalışan korkmaz' gibi. Kimisi hiç korkmadığını söylerken kaygısını yatıştırmak ister gibidir. Oysa sadelikle söylenen bir söz ?sınavdan korkuyorum' diyerek duygusunu açıklar.
?Sınavdan korkuyorum' diyen kişi, bir kaç özelliği birlikte dile getirmektedir.
- Sınavın sonucu belirsizdir,
- Bu korku belirli bir konuya ilişkindir,
- Korku kişisel ve özneldir.

Duyguların gerçeği de budur. Sınav, sonucu belirsiz bir yarışma sınavı olduğu için kişinin ?sınavdan korkması' nesnel ve haklı bir korkudur.
?Korku duygusu' üzerinde çok araştırma yapılmıştır. Korku duymak çok insani bir duygulanımdır, evrenseldir ve koşullarla bağlantılıdır. Korku, canlıları tehlikelerden koruyan önemli bir duygudur. Bütün canlılar bu duyguyu hayatta kalabilmek için gerekli yerlerde kullanır.
Canlılar (hayvanlar ve insanlar), bir tehlike karşısında kaldıkları zaman şu iki komuttan birine uyma eğilimi taşırlar: Saldır ya da kaç. Gerçekten de tehlike karşısındaki canlıların davranışı da bu iki komuttan birine uyar : Saldırır ya da kaçar.

SINAV KORKUSUNU GÜCÜMÜZ YAPABİLİRİZ...

?Korkuyu gücümüz yapmak'... Bunu pek düşünmeyiz. Korku gücümüzü azaltır, bizi yapmak istediklerimizden alıkoyar. Ama neden korkarız? Korku bizi nasıl etkiler? ?Saldır ya da kaç' komutlarına uyamazsak ne yapabiliriz. Korku bizi engelleyecek kadar güçlü olduğuna göre, bu gücü kendimiz için kullanamaz mıyız? Sorun bunun yolunu bulmakta. Deneyelim mi?

1. Neden korkuyorum?

2. Açıktır ki beni korkutan sınavdır. Öyleyse, bunu düşünmeliyim. Sınavdan neden korkuyorum. Çünkü, başkalarıyla yarışıyorum ve yarıştıklarımın durumunu bilmiyorum. Sınavın sonucu belirsiz, bu da beni korkutuyor. Şimdi neler yapabileceğime bakmalıyım.


3. Sınava girmek neden gerekli?
?Neden bu sınav için en güzel yıllarımı harcıyorum. Bütün zevklerimi bir yana bırakmaya zorlanıyorum ve bundan hoşlanmıyorum. Üniversite eğitimi çok mu önemli? Pek çok insan üniversite eğitimi görmüyor ve hayatlarını çok iyi kazanıyorlar.
Ben de öyle yapamaz mıyım?'. Bunları kendimize söyleriz ama kendimizi ikna edemeyiz. İçimizden biliriz ki ?üniversite eğitimi' hayatımız boyunca bizim olacak, bizi başarıya götürecek, bizim desteğimiz olacaktır. Kabul edelim ki, üniversiteye girmek önemli bir amaçtır. Bunun için yapılacak özveri, sonunda değerli bir hedefe ulaşmak için yapılacaktır. Evet, belki de en güzel yıllarımız büyük bir hedefe yöneldiğimiz zamanlardır. Buna ?değer yatırımı' deriz.

4. Hazırlanmak korkumu yenecek mi?
İşte, korkuyu yenecek araçların önemli birisi : İyi hazırlanmak. Gerektiği gibi hazırlanmak ve kendini iyi hazırlandığı konusunda ikna etmek çok önemlidir. ?İyi bir hazırlık dönemi' hem korkumuzu azaltır hem de duygularımızı olumlu yönde etkiler. Ancak, bu etkiyi görebilmek için kendimizi rahatlatmayı değil, etkin bir çalışmayı hazırlamalıyız. Bu da, zamanı önceden belirleyen bir program yapmak demektir. Önümüzdeki zamanı kullanmayı başaralım, sonuç bizi de şaşırtacaktır.

5. Korkunun enerjisini gücümüz yapabiliriz.
Korku bizi harekete getirir. İşte bu güçten yararlanmalıyız. ?Sınavdan mı korkuyorum, öyleyse ben bu sınavı kazanacağım'. ?Gerektiği gibi hazırlanacağım. Elimden geleni yapacağım. Bu sınavı kazanacağım'. Korkunun gücünü başarma enerjisi olarak kullanabiliriz.
Ama panik, bizi hareketsiz bırakır, bize ?sen yapamazsın, boşuna çalışıyorsun' der, bu da gücümüzü azaltır. Kendimizi panikten korumalıyız. Panik düşünme gücümüzü dağıtır, başarma duygumuzu geriletir.
Başarı olumlu enerjinin ucunda gelir.

6. Her sonucu göze alma cesaretine sahip olmalıyız.
Her sınav sonuçların göze alınmasını gerektirir. Bir iş görüşmesi, yeni Birisiyle tanışma, bilmediğimiz bir grupta konuşma yapma, yeni bir arkadaşla tanışma küçüklü büyüklü sınavlardır. Bu sınavların sonuçları da olumlu olduğu kadar olumsuz da olabilir. Bunları göze alamazsak yeni bir adım atamayız. Şimdi, cesaretli olmalıyız.
Bu sınavı kazanmak için çalışacağız ama sonuç beklediğimiz gibi olmayabilir. O zaman yılmadan yeniden hazırlanmamız gerekir.

Peki ama, şimdi hazırlanmak ve bu işi bitirmek en iyisi değil mi?
Unutmayalım, cesaret başarının yol arkadaşıdır.


Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...