Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Ünlüler Nasıl Marka Oldular? / Psikolojik Sorunlar

Ünlüler Nasıl Marka Oldular?

Hayat verdikleri karakterler, seslendirdikleri şarkılar ve sundukları gösterilerle milyonların beğenisini kazanan ünlüler, isimlerini marka olarak tescil ettiriyorlar.

Ünlülerin isimleri, temizlik malzemelerinden, reklam ve yayın hizmetlerine, kumaştan, halıya, lahmacundan, aydınlatma cihazlarına, vidanjör ve cenaze yıkama araçlarından bira ve şarap gibi içeceklere, çeşitli malların bir araya getirilmesi hizmetlerine kadar pek çok faaliyet alanında kullanılmak üzere tescilleniyor.

Hülya Avşar, Gülben Ergen, İbrahim Tatlıses, Özcan Deniz, Mahsun Kırmızıgül, Mustafa Sandal, Beyazıt Öztürk, Kenan Doğulu, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan, isimlerini markalaştıran ünlüler arasında bulunuyor. Türkücü İbrahim Tatlıses, marka olmanın önemini erken kavrayan ünlülerden. 1991 yılında ''İbrahim Tatlıses'' olarak ismini markalaştıran ünlü sanatçı, 2003 yılında da ''aso'' logosuyla marka tescili yaptırdı. Sinema oyuncusu Hülya Avşar, koruyucu olanlar hariç her türlü malzemeden yapılmış giysilerde kullanılmak üzere, geçen yıl ''çakıl company by-hülya'' ve ''çakıl company by-h'' logolarıyla ismini marka olarak tescillettirdi. Şarkıcı Gülben Ergen de ismini markalaştıran ünlülerden. Ergen, kendi adına 2000 yılında aksesuarlar, ölçme ve değerlendirme cihazları, mücevherler, müzik aletleri, danteller, nakışlar ve halılar ile yiyecek ve içecek temini hizmetlerinde kullanılmak üzere marka tescili aldı. Ergen ayrıca, Ergen Film aracılığıyla ''Gülbence'' ve ''Dadı'' markasını da tescil ettirdi. Şarkıcı Kenan Doğulu'nun da ''Kenan Doğulu'', ''ken'' ve ''ken-d'' şeklinde 3 markası bulunuyor.

STAND-UPÇILAR DA KERVANDA
Yılmaz Erdoğan'ın ''Yılmaz Erdoğan'' ve ''yazı kebap'' olarak 2 markası var. Erdoğan, markalarını temizlik malzemeleri, sınai yağlar, servis eşyaları, ölçme değerlendirme hizmetleri, deriler, küçük ev aletleri, kumaşlar, tütün, reklam, yayın, eğitim öğretim ve yiyecek içecek temini hizmetlerinde kullanabilecek. Daha çok ''Beyaz'' ismiyle bilinen Beyazıt Öztürk'ün ismi de ''beyaz'' olarak tescillenmiş durumda. Öztürk de bu markayı reklam, tanıtım, yayın, eğitim, öğretim yiyecek ve içecek sağlanması ve fotoğrafik hizmetlerde kullanabilecek. Ünlü komedyen Cem Yılmaz da marka sahibi ünlüler arasında. Yılmaz'ın, temizlik malzemeleri, mücevherler, otomobiller, cenaze yıkama araçları, vidanjörler, cam mozaikler, et ve balık mamulleri, ekmek, lahmacun, pizza, şarap, bira ve likörler ve kimyasal ürünlerde, boya ve verniklerde kullanılmak üzere ''cmylmz'' ve ''cem yılmaz şekil'' diye 3 markası bulunuyor. Mahsun Kırmızıgül, Özcan Deniz ve Mustafa Sandal da ismini markalaştıran ünlüler arasında.

TPE BAŞKANI BALCI
Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Yusuf Balcı, marka başvurularında son yıllarda çok yüksek artış meydana geldiğini belirterek, Türkiye'nin bu yıl 70 bin başvuruyla Avrupa'da ilk üç içinde yer alacağını söyledi. ''Marka başvurularında, gelecek yıl Avrupa birincisi olmayı hedefliyoruz'' diyen Balcı, sanatçılara, mesleğe başlamalarından itibaren profesyonel bir marka oluşturma çabası içinde olmaları tavsiyesinde bulundu. Balcı, ''Sanatçılar, belli sınıflarda markalarını koruma altına almalı, tescilden sonra da çok profesyonel bir imaj geliştirme çalışması yapmalılar'' diye konuştu.

HERKES MARKA OLABİLİR
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve gerekli belgeleri sunan herkes, 521 milyon YTL karşılığında marka olabiliyor. Marka olabilmek için 104 YTL ile Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunuluyor. Daha sonra 417 YTL tescil ücreti ödeniyor. Marka başvurularına ilişkin incelemeler, yaklaşık 2.5 ayda tamamlanarak bültene çıkarılıyor. Bunun ardından 3 aylık itiraz süresi başlıyor. Herhangi bir itiraz gelmemesi halinde marka tescili ortalama 9 ayda gerçekleşiyor.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...