Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Konrad Lorenz / Psikolojik Sorunlar

Konrad Lorenz

Etkilenimin Koşulları
Konrad Lorenz 7 Kasım 1903'te doğdu. Uluslararası çaptaün yapmış yetenekli ortopedi cerrahı Adolf Lorenz'in ikinci oğluydu. Adolf Lorenz doğuştan kalça çıkıklarının tedavisinde başarılı bir yöntem geliştirmişti. Bu uygulamanın dünya çapına yayılmasıyla çok zengin olmuştu. Konrad Lorenz'in çocukluğu, Viyana'ya pek uzak düşmeyen, Tuna nehri civarındaki AJtenberg köyünde, babasının yaptırdığı koca bir konakta geç ti. Konrad ördek yavruları, balıklar, köpekler ve türlü tÜrlühayvan besliyordu. Tavanarasını karga yavrularına küme." yaptı. Bir kuş topluluğu ona ilk bilimsel malzemeyi sağ-Jadl. 11 yaşından itibaren Viyana'da Schottengymnasium'a devam etti. Birinci Dünya Savaşı sırasında köyden kente ulaşım zorlaştığından, aile kentte bir apartman dairesine taşındı.

Adolf Lorenz, oğlunun kendisi gibi tıpla uğraşmasmda 18rarlıydı. 1922'de Columbia Üniversitesinde tibba hazırlık dersleri alması için onu New York'a gönderdi. Genç Lorenz bu işten memnun kalmadı ve kısa zaman sonra evine döndü. Daha sonra Viyana Üniversitesine bağlı Tıp Fakültesine girdi.

Lorenz burada hekimlik mesleği edinmek yerine, anatomi bilimiyle uğraştı. Bu arada yakın arkadaşı Bernard Rellman'ın düşüncelerinden etkileniyordu. İki arkadaş, doğa tarihi konusunda hemfikirdiler. Lorenz ilk makalesi "Karga YavrularıÜzerine Gözlemler"i 1927'de yayımladı. Bir yıl sonra tıp doktorasını tamamladı.Lorenz, pratisyen hekimliği seçmedi. Onu cezbeden anatomiydi, o bölümde asistan oldu. Bu dönemde hayvanların doğal davranışları üzerine düzenli. çalışmalar yapan Oskar Heimoş'la tanıştı. Lorenz'in yaptığı birçok gönderme Heinroş'tan çok şey öğrendiğini açıkça gÖsterir. Lorenz 1933'te zooloji doktorası aldı. Temel bilimsel çalışmaları 1926 ile 1938 arasında kalan döneme rastlar. Bugüne kadar araştırmalarını sürdürmesine karşın, büyük buluşlarını bu 12 yıllık dilimde yapmıştır.

Lorenz Tuna nehI'ini çok seviyordu. '!'una seyirlik manzara değildi onun için. 1930'larda bir gemi satın aldı. Ne var ki kaptan ehliyeti almak hiç de kolay 0Imamıştı.l930'da çocukluğundan beri tanıdığı Margareşe Gebhardt'la evlendi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında bilimsel çalışmaları tamamen aksadı. Biyografisini yazan Alec Nisbett, onun safdil bir politikacı olduğunu, savaş patlamadan önce, Nazi rejiminin mahiyetini tam anlamıyla kavrayamadığını söyler. Tıp adamı nitelikleri onu askeri hekim olmaya sürükledi. 1941'den itibaren Polonya'da hizmet etti. Oradan Doğu Cephesine gitti ve 1944'te Ruslar tarafından esir edildi. Büyük bölümü Sovyet Ermenistanı'nda olmak üzere, toplam üç yıl esir kaldı.

Savaştan sonra Almanya ve Avusturya'da bilimsel araştırmalar, işgal kuvvetlerinin zorbaca kontrolleri yüzünden büyük ölçüde aksamıştı. Sonunda 1948'de Göttingen'de Max Planck Enstitüsü kuruldu. Enstitüyü yöneten topluluk Lorenz'in araştırmalarını desteklemeye hazırdı. Lorenz, Altenberg'teki evini Enstitünün bir parçası ve bölge istasyonu olarak kullandı. 1951'de Baron von Romberg'in yardımları sayesinde, önce Balder'de, hemen arkasından Seewiessen'de tamamen etolojik araştırmalara vakfedilmiş bir enstitü kuruldu. Bu da Max Planck Enstitüsünün bir parçasıydı. Lorenz 1962'de Müdür oldu.
1974'de Nobel Ödülünü, Niko Tinbergen ve Otto von Frisch'le paylaştı.
Konrad Lorenz 1989 da öldü.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...