Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Schrödinger (1887-1961) / Psikolojik Sorunlar

Schrödinger (1887-1961)

Öğrencilik yaptığı Viyana'da 10 yıl (1910-1920 arası) öğretmenlikte bulundu.Bu yıllar boyunca sadece 1.dünya savaşı sırasında askerlik görevi için ara vermişti.Viyana'da radyoaktif bozunmanın istatistik yapısı üzerine çalışmalar yaptı. Schrödinger, kristalik örgü yapıların dinamiği üzerine de çalışmalar yaparak katıların kinetik teorisine büyük katkılarda bulundu.1920'de fizyolojik optik,özellikle renkler ve görme üzerine çalıştı. 1921 yılındaZürih'te atomik yapı üzerine, 1924 yılında da düşüncelerine büyük etkisi olan De Broglie'nin tezlerini okuduktan sonra kuantum istatistiği üzerine çalışmaya başladı. 1926'da dalga mekaniği vegenel rölativiteyi içine alan bir dizi yayını oldu.Kuantum teorisine ilk formülasyonu Heisenberg matris mekaniği ile kazandırırken, Schrödinger'in bu yayınlarındakilerde ikinci formülasyon oldu.

Bu iki formülasyon arasındaki önemli bağlantıyı fark etti ve dalga mekaniğindeki her koordinat ya da momentum fonksiyonu için bir matrisin mümkün olabileceğini,bu matrislerin Born ve Heisenberg'in elde ettiği sonuçlarla uyuşuyor olduğunu gördü.Bu çalışmasından ötürü 1933 Nobel ödülünü kazandı.

1927 yılında Berlin'e gitti.Burada teorik fizik kürsüsünde Planck'ın tahtını ele geçirerek Einstein'ın çalışma arkadaşı oldu.Katolik olmasına rağmen,Yahudilere yapılan zulmün ulusal siyaset haline geldiği bir ülkede yaşayamayacağını anladı ve 1933'te İngiltere'ye gitti.1936 yılına kadar Oxford Üniversitesinde kaldı.Bu yıldan sonra Avusturya'ya gitti ve Graz'da iki yıl geçirdi.Ancak nazi tehlikesi O'nu Avusturya'da da yanlız bırakmadı ve bu kez de 1939'da İrlanda'ya kaçtı.Burada Dublin'e yarleşti.1944 yılında ''What is Life'' adlı kitabını yazdı ve biyolojiye katkıda bulundu.Yunanistan ve felsefe üzerine yaptığı çalışmalarını ''Nature and şe Greeks'' başlığı ile 1954'te yazdı.1956 yılına kadar Dublin'de kaldı ve daha sonra Viyana'ya geri döndü. 1961'de son kitabı olan ''Meine Weltansicht'' te sahip olduğu metafizik düşüncelerini anlattı.

Son zamanlarında matematiksel fizik,genel rölativite,birleşik alan teorisi ve mezon fiziği ile ilgilendi.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...