Kendi kusurlarını affetmeyen adamın bütün kusurları affedilebilir.
Ara

Bir Yastıkta Kocamak 1 / Psikolojik Sorunlar

Bir Yastıkta Kocamak 1

Evliliği hayatımızın en büyük duygusal yatırımı olarak niteleyen uzmanlar sevgi ve saygının hakim olduğu aile yuvalarının 'gerçek sultanlığı' yaşadığını söylüyor.Her birimizin bekarlığa bakış açısı farklıdır. Bazıları için bekar olmak bir yaşam biçimidir...

Mutlu evlilik sultanlıktır
Evliliği hayatımızın en büyük duygusal yatırımı olarak niteleyen uzmanlar sevgi ve saygının hakim olduğu aile yuvalarının 'gerçek sultanlığı' yaşadığını söylüyor.

Eros'un oku hedefteki kalbi vurmuştur. Pembe pancurlu ev hayalleri Türk filmlerinde kalmış olsa da hayatın en büyük 'Duygusal yatırımı' olan evlilik, pembe beklentileri ardından getiriyor. Her evliliğin birbirinden farklı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Duygusal ve ekonomik olarak kendinizi hazır hissedince evlenin" uyarısında bulunuyorlar. Mutlu evlilik için kayıtsız ilk şart ise 'SEVGİ'... Evleneceğiniz kişiyi iyi tanımak, evlilikte çıkacak problemleri büyümeden çözmeye kalkışmak, evliliği sağlamlaştırmak için emek harcamak gerekiyor. Uzmanlar, 'Bekarlık sultanlıktır' diye düşünenlerin yanıldığına dikkat çekerek 'Doğru zamanda, doğru seçimi yaparak mutlu evliliğe imza atanlar asıl sultanlığı yaşayanlardır' diyor.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Şef Yardımcısı Evlilik Terapisti Doç. Dr. Armağan Samancı, 'Evlilik'i hayatta yapılan en büyük 'Duygusal yatırım' olarak değerlendirerek mutlu bir evliliğin başlangıcı için çiftin birbirini doğal halleriyle tanıması gerektiğini belirtti. Evlilik öncesi birlikteliklerde seçilen kişinin olumsuz yanlarının görmezden gelindiğine dikkat çeken Samancı, 'Karşınızdaki insan sizi kazanmak istiyorsa o da iç modelinizdeki sevgili gibi davranmaya başlayabilir. Onu için yeni tanışma ya da flört dönemindeki sevgililer evlenince 'Onu tanımamışım' demeye başlarlar. Onun doğallığını görün ve severseniz onu öyle sevin. Doğal olmayan hiçbirşey uzun süre sürmeyecektir' dedi. Evlilik öncesinde bayrağı taşıyan erkek evlilikten sonra bayrağı kadına teslim ediyor. Doç. Dr. Samancı, evliliğin erkekler lehine işleyişini anlattı: "Koruyucu, kollayıcı ve toparlayıcı özelliklere sahip olan kadın evliliği erkek lehine çevirmiş oluyor. Tüm erkekler hem aktif, çalışan bir eş isterken toparlayıcı, anaç klasik kadın özelliklerini de arıyor" dedi.

Evliliğe geç kalmayın
Zamanlaması doğru yapılmayan evliliklerde sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Doç. Dr. Samancı, evlilik için en ideal yaşın 20'li yaşların ortası olduğunu belirterek doğru zamanlama konusunda bilgi verdi: '15-18 gibi çok genç yaşlarda yapılan evlilikler sağlıklı olmuyor. Evliliğin sağlıklı olması için duygusal olgunlaşma, gelişme gerçekleşmişolmalı. Ekonomik olarak bağımsızlık elde edilmeli. Karşısındaki insanı tanıyacak olgunlukta olmalı. Bu şartların 15-18 yaşında oluşması mümkün değil' dedi. 30 yaşından sonra evlenmenin zorlaştığına dikkat çeken Samancı, 'İlerleyen yaşla yaşanan ilişkilerin sayısı artıyor. Yaşanan ilişkilerle duygusal yıpranma artıyor. Tecrübeler evlenmeyi zorlaştırıyor' dedi.

Evlilik öncesi bir bilene danışın
Evlilik öncesinde kişilerin hazır olup olmadıklarını sorgulamalarını sağlayacak eğitimli evlilik terapistlerine ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Samancı, 'Kişiyi yaşamda en çok etkileyen kurum olan evliliğin profesyonel anlamda gözardı edilmiş. Hayatın en büyük yatırımı yapılıp evleniliyorsa evlilik sorgulanması gerekiyor. Özellikle evlilik öncesi ilişkisinde kaygı duyanlar sorunları evlilik öncesi bir uzmanla paylaşmalı' dedi.

Evlilik öncesi uzun ilişki de sakıncalı
Samancı, evlilik öncesi uzun ilişkilerin sakıncalarını anlattı: 'Duygusallık dışında bağlanma olmadığı için her an bitebilir. İlişki belli bir çizgide devam ediyor. Zamanla çiftlerden biri ilişkinin daha güçlü hale gelmesini ya da evliliği istemeye başlıyor. Uzun süren ilişkide çıkan sorunlar virüs gibi zamanla büyüyor.'

Nişanlılık dönemine dikkat!
Nişanlılık, aile onayının alındığı 'Evet' demek için hazırlığın hızlandığı dönem... Doç. Dr. Samancı, nişanlılık döneminin çok kısa ya da uzun olmasının ardından sorunları getirebileceğine dikkat çekerek 'Nişanlılık dönemini çok kısa tutmayın. Bu dönemde sorunları farketmeye ve çözerek evliliğe doğru adım atmaya çalışın. Çok uzun nişanlılık dönemi de ilişkinin yıpranmasına yol açabilir' dedi.

Nişanlılık döneminde neler yapmalı?
- Nişanlılık döneminin yakın ilişkiye ve sorumluluklara girdiğiniz bir dönem olduğunu unutmayın.
- Ailelerle ilgili problemlerde nasıl birbirinize destek olduğunuzu ya da çatışmalara girdiğinizi takip edin.
- Duygusal olarak ailelerden kopmama, doğal olarak birtakım sürtüşmeleri başlatabileceğini unutmayın...

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...