Puanı istediği bölüme yetmediği için veya aile baskısıyla istemediği bölümde okumak zorunda olan gençlerin, bağışıklık sistemi zayıfladığı için hem psikolojik hem de fiziksel sorunları büyüyor.
'Sağlıkları bozulabilir'
Öğrencinin puanı istediği bölüme yetmiyorsa, sadece açıkta kalmamak için tercih yapmak ileride
psikolojisini nasıl etkiler?
Bir kişinin işinde başarılı olabilmesi için dikkatini çalıştığı konuya vermesi, zaman ayırması, işini özenli bir biçimde yapması önem taşır. Böyle psikolojik özellikler içeren bir çalışma tarzı; kişinin uğraştığı konuya motive olmasına, bir başka deyişle severek, ilgi duyarak çalışmasına bağlıdır. Dolayısıyla, gönülsüz olduğu bir alanda okumaya gayret eden bir kişi derslerine çalışırken, ödevlerini yaparken aşırı strese girebilir. Bu da başarısının düşmesine, psikolojik, hatta fiziksel sağlığının bozulmasına yol açabilir. İnsanların istemedikleri, gönülsüz oldukları bir şey için harekete geçmeleri zordur. Ancak sabrederek bu süreci halledebilirler. Üniversite hayatının ve seçilen bölümün bir meslek yaşantısına sebep olacağı düşünülürse böyle uzun soluklu bir süreci sadece sabrederek geçebilmek çok zordur.
'Yakın bölüm seçebilir'
Puanı istediği bölüme yetmiyorsa, açıkta kalmamak için neler yapılabilir?
İstediği bölüme en yakın konularda eğitim veren bir bölüme kaydolabilir. Artık disiplinler arası program sayılarının arttığı bir dünyada yaşıyoruz. Mesela; psikoloji bölümünde okumak isteyen bir öğrenci, psikolojik danışma ve rehberlik bölümüne, eğitim fakültelerine veya insan ve toplum bilimleri alanında eğitim veren bölümlere kaydolabilir. Belki, yazıldığı bölümün programını daha ilginç bulup orada devam etmeyi tercih edecektir. Notlarını yüksek tutarsa bir yıl sonra istediği bir bölüme yatay geçiş yapma imkanı da olabilecektir. Ancak, tabii ki bu tercihlerin o kişi için 'iyi' bir karar olup olmadığını zaman gösterecektir.
'Kaygı ve stres artıyor'
İstemediği bir bölümde okumak kişiyi nasıl etkiler?
Öğrenci istemediği bir bölümde okurken, çevresine ısınamıyor ve eğitim programı ilgisini çekmiyorsa; isteksizlik düzeyine bağlı olarak kaygı ve stresi artar. Bu da psikolojik ve fiziksel yaşamında baskı yaratarak, kişisel-sosyal sorunlarının tırmanmasına neden olabilir. Kendisi için büyük önem taşıyan bir yaşam alanında, yani eğitiminde mutsuz ise, bağışıklık sistemi zayıflayacak, hastalıklarla baş etmesi güçleşecektir. Böyle bir durumda öğrencinin yakınlarıyla ilişkilerinde sorunlar artabilir, bunların birikmesi kartopu etkisi yaratabilir ve psikolojik sağlığı da bozulabilir.
Işık Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve
Psikoloji Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Gülden Güvenç