Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

Heyecanla İş Anlaşması Yapmak Yanıltıyor!

Heyecanla İş Anlaşması Yapmak Yanıltıyor!

Heyecanla İş Anlaşması Yapmak Yanıltıyor!

Fırsatı kaçırma korkusu telaş içinde yanlış kararlar verilmesine sebep olabiliyor. İş arayanların artması, iş imkanlarının kısıtlı olduğu düşüncesi tanımadan, anlamadan hareket edilmesi ile sonuçlanabiliyor. Bu durum da mutsuz bir çalışma hayatını beraberinde getiriyor.

Oysa daha işin başındayken alınabilecek önlemler sağlıklı anlaşmalar yapılmasına yardımcı olabilir. İş teklif edilen kişilerin doğru kararlar alabilmesi için Deneyimsel Tasarım Öğretisi’nin önerileri;

Telaş Etmeyin: Deneyimsel öğreti der ki “Telaşın olduğu işten hayır çıkmaz.” Belki uzun zamandır iş arıyor olabilirsiniz. Bugüne kadar size yapılan ilk iş teklifi bu da olabilir. Ya da ortam, görünüş çok cazip gelmiş olabilir. Olabilir olmasına da hızla, telaş içerisinde karar vermek insanı yanıltır. O anda o işi ne kadar çok istiyor olursanız olun sonradan pişman olmamak için sakin adımlar atın.

Dürüst Olun: Görüşmelerinizde, beyanlarınızda dürüst olun. Yapabileceklerinizi ve yapamayacaklarınızı açıklıkla paylaşın. Anlaşma öncesi işi alabilmek için saklanan ya da verilen yanlış bilgiler önemli sıkıntılara yol açar.

Belirginleştirin: İşin özelliklerini, sizden neler beklendiğini iyi öğrenin. Eğer uygunsa alacağınız izin dahilinde hali hazırda çalışanlardan da bilgi alın. Deneyimsel Öğreti, bilmediğin işe girme der. Önce netleştirin.

Karar için Süre İsteyin: İş teklifini değerlendirmek için süre isteyin. Birkaç gün değerlendirmenizi yapın. Kararınızı size iş teklif edilen ortamın dışında verin.

Beklentilerinizi Paylaşın: Beklentilerinizde mütevazi olun. Sonuçlara yönelik yüksek beklentiler işvereni bunaltabilir. Bununla birlite “olmazsa olmazlarınız” varsa iş anlaşması yapmadan önce içtenlikle paylaşın. Kararı işverene bırakın.

Deneme Süresi İsteyin: İş anlaşmanızı yaparken deneme süresinin olmasına özen gösterin. 63 gün bir alışkanlık edinmemiz ya da bir öğrenmenin gerçekleşmesi için gerekli gün saıyısıdır. Dolayısı ile deneme sürenizin en az 2 ay olması sağlıklı karar vermeye yardımcı olur. Deneme süresi boyunca hem siz kurumu tanırsınız hem de işvereniniz sizi anlar. Birbirinizi tanıyarak tamam mı, devam mı kararını verebilirsiniz.

Bazen bir işin olmaması, olmasından daha hayırlı olabilir. O sebeple gerekirse biraz daha zaman alsın ama sağlıklı bir adım olsun.

Haber: Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Okunma Sayısı: 2132  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...