Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

Verimli Ders Çalışma ve Öğrenme Yolları

Verimli Ders Çalışma ve Öğrenme Yolları

Verimli Ders Çalışma ve Öğrenme Yolları

Öğrencilerin çalışmalarının sonucunda başarılı olabilmeleri için verimli ders çalışma yöntemlerini bilmeleri, öğrenme teknik ve alışkanlıklarını kazanmaları gerekir.Okul başarısızlıklarının bir bölümünde yanlış çalışma alışkanlıklarının payı büyüktür.

Ders çalıştığınız zamanları daha zevkli ve verimli hale getirmek sizlerin elindedir. Böylece daha az yorularak ve daha az zaman harcayarak başarıya ulaşabilirsiniz.

Çalışmanın verimli olması sizin masa başında geçirdiğiniz sürenin uzunluğu değil o çalışmanın sizin için ne kadar etkili olduğuna bağlıdır.Verimli çalışma amaç doğrultusunda zamanı planlı ve programlı kullanmaktır.Bunun için de okul, arkadaşlık, spor,yemek,uyku vb. gibi etkinliklerin dışında kalan zaman ders çalışmak için ayrılır ve belli bir plan ve programa bağlanır.

Verimli ders çalışma sadece ders çalışmak için zaman ayırarak diğer etkinlikleri göz ardı etmek değildir. Aksine belli bir plan ve program dahilinde çalışmanız, size hem ders çalışmanız hem de diğer etkinlikleriniz için zaman ayırdığından hayattan daha çok zevk almaya yardımcı olur.

ÇALIŞMA ORTAMI:
· Evde kendinize ders çalışmak için bir köşe mümkünse bir oda hazırlayın. Her gün aynı masa ve ortamı kullanın ki oraya oturduğunuzda aklınıza ders çalışmak gelsin.
· Ders çalışırken kesinlikle masa başında olmaya özen gösterin. Yatarak, uzanarak, müzik dinleyerek verimli ders çalışılmaz. (Ancak güzel hayallere dalınır.)
· Çalıştığınız masada ders çalışmanın dışında başka bir iş ile uğraşmayın. Masanızda ders araç gereçlerinden başka şeyler bulundurmayın. (Dergi, poster, telefon, oyuncak ve süs eşyası vb.)
· Ders araçlarınızı elinizi uzatınca alabileceğiniz bir yere koyun.
· Odadaki gürültüyü en aza indirmeye çalışın. (Kardeşinizi odadan çıkarmak gibi.)
· Sandalyeniz çok rahat veya rahatsız, odanız çok sıcak veya soğuk olmasın.

DERS ÇALIŞMA SIRASINDA:
En etkili öğrenme okulda ders sırasında olmaktadır. Okulda dersi iyi dinlemeniz evdeki çalışma yükünüzü büyük ölçüde hafifletecektir. Sınıf içinde öğretmenlerinizin anlattıklarını dinlerken sınavlar için sorumlu olduğunuz yerlerin ipuçlarını öğrenebilir, anlamadığınız konuları anında öğretmene sorabilirsiniz.

· Günlük çalışmada neyi hedeflediğinizi belirlemezseniz, ne kadar çalışsanız da huzursuzluk duyarsınız. Ama ben şu kadar ders çalışacağım diye bir hedef koyarsanız, o dersi bitirdikten sonra bir başarı duygusu hissedersiniz. Bu da size daha fazla çalışmak için istek verir.
· Çalışma süresini çalışılacak konunun zorluğuna göre ayarlayın. En verimli çalışma süresi 20-40dk. arasındadır. 20-40 dakika çalıştıktan sonra 10 dakikalık tekrar yapmak gereklidir. 20-40 dakika çalışma ve 10 dakikalık tekrar dönemini 10 dakikalık dinlenme izlemelidir.
· Bir dersi çalıştıktan sonra ardından benzer bir dersi çalışmayın.
· Çalıştığınız konuların özetini yazın ve bunları kendi cümlelerinizle yüksek sesle anlatın.
· Ders çalışırken sıkılırsanız masayı hemen terk etmeyin. Önce kendinize bir hedef belirleyip bunu yaptıktan sonra masadan kalkın (Problem çözmek gibi)
· Sosyal derslerin çok sayıda tekrar yaparak ve anlatarak , matematik derslerinin bol problem çözülerek iyi öğrenileceğini unutmayın.
· Tekrarlamak öğrenmenin temel şartıdır. Bir konuyu ne kadar iyi öğrenirsek öğrenelim onu tekrarlamadığımız sürece unuturuz. Bu nedenle düzenli aralıkla geçmişte gördüğümüz dersleri yeniden çalışalım.

PLAN YAPABİLMEK:
· Derse başlamadan önce hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Kahvaltını yaparken o gün yapman gereken dersleri gözden geçirip bir plan yap. Neyi, ne zaman ve nasıl yapacağını belirle.
· Ders çalışmaya her gün aynı saatte başlayın.

İSTEKLİLİK :
· Bir düşün bakalım ! Okumak istiyor musun? Eğer ders çalışmaktan bunalıyorsan okuyup isteyip istemediğine karar ver.
· Yeni şeyler öğrenmekten zevk alabilirsin.
· Biraz çaba gösterirsen zor gelen dersi başarabilirsin.
· Derslerin gereksiz olduğunu düşünebilirsin.Ancak değiştiremeyeceğin bir şey için yakınmaktan vazgeç.
· Sevmediğin bir dersi bitirdiğinde kendine bir ödül ver.( Elma yemek, bir arkadaşa telefon etmek gibi.)
· Aile üyeleriyle anlaşmalar yapın. Her pekiyi için kocaman bir öpücük iste.
· Ders çalışmayı bir oyun haline getir.Örneğin kendinizi ünlü bir yazar yada bilim adamı gibi düşünebilirsiniz.

PROGRAM YAPABİLMEK:
· Aile üyelerinden biriyle ile bir program yapabilirsin. Eğer program yapmada zorluk çekersen REHBERLİK SERVİSİNE gelebilirsin.
· Derse, okuldan eve geldikten yarım saat sonra başla.
· Eğer o gün TV’de izlemek istediğin bir program varsa onu da programına al, dersini kesinlikle yarım bırakma.
· Yemek zamanına kadar dersini bitirmeye çalış.

ÇALIŞTIĞIN DERSİ DAHA İYİ ANLAMANIN YOLLARI : (İSOAT TEKNİĞİ)

· İZLE: Bölüm içinde ne anlatılmak istediğini anlayabilmek ve genel bir fikir edinmek amacıyla baştan sona 3-4 dakika göz gezdirin. Bu göz gezdirme işlemi sırasında bölümdeki ana başlıklar, alt başlıklar, koyu renk ve italik harflerle basılmış yerleri, şekil ve grafik resimlerin alt yazıları, paragrafların ilk ve son cümlelerini okuyun. Bu sistemli göz atma işlemiyle yazının ana fikrini ve önemli noktalarını bulabilirsiniz.

· SOR: Burada kitabın okuduğunuz bölümünden sorular çıkartıp, bu soruların yanıtlarını arayarak okuma yapmanız gerekiyor. Çıkardığınız soruları bir kağıda yazın ve yanıtlarını verin.

· OKU: Bu aşamada daha önce çıkartılmış olan sorulara cevap bulmak amacıyla okuma yapılır. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz: Kitapta okuduğunuz parçanın kenarlarına birinci sorunun cevabı gibi yada * önemli, A araştır, ? anlaşılmayan yer gibi işaretler koyabilirsiniz. En çok verim sağlayan yöntem ise yanıtları kısaltılmış biçimde soruların altına yazmak ve bunları tekrar etmektir.

· ANLAT: Bu aşamada kitap ve defteri kapatarak sadece karta veya notlar çıkartılan kağıda göz atarak soruların yanıtını kendinize sesli olarak anlatın ve anahtar kelimeleri kullanmaya dikkat edin. Yüksek sesle tekrarın yararı şunlardır:
- Zihnin dağılmasını önler.
- Sesli tekrar dikkati yüksek tutar.
- Kelimelerin telaffuz edilmesi onların hafızaya yerleşmesini ve hatırlamayı kolaylaştırır.

· TEKRARLA: Bu bölümde karton ve notlar kaldırılarak bölümün baştan sona tekrar edilmesi gerekir. Bu tekrarın süresi yaklaşık 4-5 dakikadır. Öğrendiğinizden emin olmanız için sorunun, ana fikri ve anahtar kelimeleri çağrıştırması ve yanıtın zincirleme olarak hatırlanması gerekir. Bu yöntemle ders çalışırken bir bölümün 20-40 dakikada okunup özetlenebilmesi gerekir.

UNUTMA !
Çalışma, sonuna kadar götürülerek tamamlanan bir süreçtir. Tekrarlar yapılarak bilgi “hafızaya uzun süreli olarak ” depolanır. Not tutarak, kelimelerin altını çizerek ,insanı düşünmeye zorlayan sorular sorarak çalışmanın verimliliği arttırılır.

www.valikazimpasa.k12.tr

Okunma Sayısı: 2022  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...