Mum dibine ışık vermez.
Ara

Sınav Kaygısı ve Kendinize İnanmak / Psikolojik Sorunlar

Sınav Kaygısı ve Kendinize İnanmak

Sınavlarda düşük performans gösteren öğrenciler genelde sınav kaygısını suçlu gösterirler. Bu durum klasik sınav kaygısındansa sıklıkla iyi hazırlanmamış olmanın yarattığı bir sonuçtur. Ancak sınav kaygısının bazı belirtileri hayatınızda mevcut ise belkide gerçek sınav kaygısını yaşıyor olabilirsiniz. Aşağıdaki belirtileri göz önünde bulundurarak ne kadarının size uyup uymadığını tespit edebilirsiniz.

Sınav kaygısının en yaygın belirtisi sınav esnasında zihinsel bloke ve donup kalma yaşanmasıdır. Sınav kaygısı yaşayan kişi sınav sorularını okurken kelimeleri anlamsız bulabilir. Ya da bu belirtinin daha az şiddetli versiyonu, kavrayabilmek için soruları tekrar tekrar okuma ihtiyacı duyabilir.

Sınav kaygısının genel belirtisi olan his paniktir. Sınavda tek bir sorunun yanıtını bilememek paniğe sebep olur. Aynı şekilde sınav zamanının sonuna yaklaştıkça da panik durumu gözlenebilir. Sınav süresince oratya çıkan diğer belirtiler: diğer öğrencilerle karşılaştırılınca performansınız üzerine endişelenme, sınavda kolayca dikkatin başka yönlere kayması, sınavdan kaçmanın yollarını arama. Sınav kayıgısının diğer bazı belirtileri sınava çalışırken ya da sınava girmek için beklerken de ortaya çıkabilir:

?Henüz öğrendiğiniz bilgileri unutmak
? Konsantrasyonu çok zor sağlama
?Fiziksel rahatsızlık (mide bulantısı, ani tepkiler, aşırı terleme, kas gerilmesi)

Sınavdan kalmaktan ya da başarısız olmaktan korkuyor olabilirsiniz. Hatta sınav kaygısı yaşamaktan dolayı o kadar yorulursunuz ki sınav tarihi geldiğinde iyi yapıp yapmamayı artık umursamazsınız. Bu paragraflarda anlatılan türde endişe ve kaygı yaşıyorsanız başedebilmeniz için işte bazı teknikler:

Sınavdan önce:
?Konuları öğretmeniniz ve sınıf arkadşlarınızla tartışın.
?Etkili çalışma ve sınava hazırlanma becerileri geliştirin.
?Son geceye bırakmaktansa uzun bir süre boyunca tekarlar yapın.
?Yoğun tekrarları sınavdan birkaç gün önce yapın.
?Notlarınızı, konunun içeriğini ve ödev problemlerini gözden geçirin.
?Sınav koşullarına benzer koşullarda uygulama testleri yapın.
?Sınav durumları için pozitif bir tutum geliştirin.
?Devamlı ve düzenli çalışma proglamlarına katılın.
?Sınavdan hemen önce çalışmayın. Rahatlayın ve sınavla ilgisi olmayan birşeylerle uğraşın.
?Sınavdan 5?10 dakika önce sınıfa gidin ve rahat yerinizi alın ancak ÇOK erken gitmek kaygıya neden olabilir.

Sınav boyunca:
?Farklı bir şeyler yapın. Örneğin; bir şeyler için, kalemlerinizi kontrol edin ya da birilerine soru sorun.
?Vücudunuzun belirli bölümlerini rahatlatın ve sonra gözlerinizi kapatarak derin nefes alın.
?Kendi kendinize şu cümleleri söyleyerek sakinleşin: ?Bu sınav hayatımı sürekli etkilemeyecek. Ben şimdi iyi hissetmek istiyorum.?
?Gözünüzün önünde sakin ve dinlendirici bir sahne getirin ve kaygılı hissettiğinizde bu sahneyi canlandırın.

Kaygı ne olacağı konusunda beklentiler ve düşünceler tarafından yaratılır. Yetenekleriniz ve yapabilecekleriniz hakkında kendinize negatif şeyler söylersiniz, sonucunda kaygı gibi negatif bir duygusal tepki ortaya çıkar. Her hangi bir şey ile ilgili inançlarınız beklentilerinizi şekillendirir. Örneğin siz akıllı olamdığınıza inanıyor ve sınavlarda iyi performanslar sergileyemediğinizi düşünüyorsanız, o zaman beklentileriniz başarısızlık yönünde demektir. Negatif beklentiler de beraberinde kaygıyı getirir ve kaygı sizi gerçek performansınızdan uzaklaştırır.

Bu nedenle siz kendinize ve yeteneklerinize inanıyorsanız dolayısıyla sınavdaki performansınızdan yana pozitif beklentiler içine gireceğinizden kaygının çoğunu yeneceksiniz. Ancak düşük seviyede kaygı daha iyisini yapabilmek için faydalıdır!
(Kaynak: Dönüşüm Konağı)
Orjinal Metin: http://campus.umr.edu/counsel/selfhelp/vpl/testanxiety.htm
Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 2560  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...