Mum dibine ışık vermez.
Ara

Stres ve Pasif Agresiflik / Psikolojik Sorunlar

Stres ve Pasif Agresiflik

Uzun süre stres altında kalmanın, beyin hücrelerine zarar verdiği bildirildi. Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Nöroşirurji Bölümü Öğretim Üyesi Beyin Cerrahi Doç. Dr. Cengiz Çokluk, yaptığı açıklamada, uzun dönem stresli bir yaşamın, vücuda verdiği yıkıcı etkinin yanı sıra beyni doğrudan etkiyerek hücre hasarına neden olduğunu söyledi.

Stresin hayatın bir parçası olduğunu belirten Doç. Dr. Çokluk, stresi, ?Başkası veya kendimizle ilgili, korku, endişe ve üzüntülerin neden olduğu, gerginlik, korku, sinirlilik, endişe ve huzursuzluğa yol açan bir uyarılmışlık hali? olarak tanımladı, şehir hayatında stresin en hafif şekliyle trafiğe çıkıldığında başladığını ifade etti.

Yıllar önce stresin beyin hücrelerini öldürdüğüne ilişkin görüşlerin alaycı tavırlarla karşılandığını, bugün ise bunun artık kabul edildiğini söyleyen Doç. Dr. Çokluk, şunları kaydetti:

?Beyin hücreleri, beynin kendi içindeki hücrelerden üretilen uyarıcı maddelerin aşırı üretilip salınmasından zarar görebilecekleri gibi vücudun diğer bölgelerinden salgılanan hormonlar ve bunların etkileri yüzünden de hasara uğrayabilirler. Bu nedenle uzun dönem stresli bir yaşam, vücuda verdiği yıkıcı etkinin yanı sıra beyni direkt olarak hücre hasarı şeklinde etkiler.?

Stresin beynin sadece bir bölgesini değil, tümünü ilgilendirdiğini belirten Doç. Dr. Çokluk, bunun sonucunda etkilenen kişinin davranışları, konuşmaları, hareketleri ve hatta düşünce kalıplarının bile değişebileceğini söyledi. ?Hatta bazı insanlar saldırgan bir tutum ve tavır içine girebilirler? diyen Doç. Dr. Çokluk, şöyle devam etti:

?Stresin insanlar üzerindeki etkileri oldukça farklıdır. İnsan ilişkilerine zarar verir ve başarıyı olumsuz yönde etkiler. Beynin düşünce ve problem çözme yeteneğini zayıflatır. Kişinin öz güveninde kayıplara neden olur. Uyku düzeni, yeme, içme alışkanlıkları, kendine güven ve günlük bakımını etkiler.?

Stresin yıkıcı etkilerinden beyni ve vücudu korumak gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Çokluk, beynin strese karşı tamamen korunmasız olmadığını, önce beynin stresi tanımlaması gerektiğini kaydetti.

Doç. Dr. Çokluk, negatif kişilik özelliklerinden kurtularak ve pozitif düşünerek, spor ya da düzenli egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek, huzurlu ortamlarda bulunmaya özen göstererek ve dostlarla daha fazla vakit geçirerek stresten uzak kalınabileceğini ifade etti.

www.hurriyet.com.tr

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...