Mum dibine ışık vermez.
Ara

Kadınları Hamilelik Strese Sokuyor / Psikolojik Sorunlar

Kadınları Hamilelik Strese Sokuyor

Kadınlarda stresin nedenlerinin başında ?hamilelik, evlilik ve aileye yeni bir bireyin katılımı?nın geldiği belirlendi.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu tarafından yayımlanan bilimsel derginin son sayısında, İzmir'de yapılan ?Kadınların stres verici yaşam olaylarıyla karşılaşma durumları? konulu araştırmaya yer verildi.


18-65 yaş arasında ve yüzde 91.3'ü evli, 389 kadın ile yapılan araştırmada, kadınların karşılaştıkları stres verici olaylar arasında yüzde 53.5 ile ?hamilelik? ilk sırada yer aldı. Hamililikten sonra stres verici olaylar sıralamasında ?evlilik? yüzde 49.4 ikinci, ?uyku düzeninde değişiklik? yüzde 44.5 üçüncü olarak belirlendi.

?Doğum veya evlat edinme? gibi aileye bir bireyin katılımı yüzde 36.5 ile, ?yemek yeme alışkanlığındaki değişiklik? de yüzde 31.5'le kadınlarda stres verici olaylar arasında ilk beş sırada yer aldı.

KADINLARIN HASTALIğA YAKALANMA RİSKİ
Yapılan araştırmada kadınların sosyal uyumu ölçme listesinde aldıkları stres puanlarına göre hastalığa yakalanma riskleri de belirlendi.

Yapılan değerlendirmeye göre araştırmaya katılan kadınların yüzde 40.9'unun stres puanına göre hastalığa yakalanma riski yüzde 15, yüzde 20.8'inin yüzde 30, yüzde 21.3'ünün yüzde 50, yüzde 14.1'inin yüzde 80 olduğu saptandı.

Yapılan değerlendirmede sosyal uyumu ölçme listesinden alınan puanlara göre, ?kadınların karşılaştıkları strese göre hastalığa yakalanma riskinin çok yüksek olmadığı? sonucuna varıldı.

YAPILAN ÖNERİLER
Araştırma sonuçları göz önüne alınarak, kadınlara stres verici yaşam olaylarının neden olduğu hastalıklar, birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında topluma stresle baş etme yöntemleri ve stresin neden olduğu hastalıkların erken tanısıyla ilgi bilgi verilmesi ve hizmetlerin yürütülmesi önerildi.

Ayrıca hemşirelerin bu tür çalışma programlarında aktif rol alması gerektiği de kaydedildi.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...