Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.
Ara

İkna Teknikleri ve Günlük Hayatta İkna / Psikolojik Sorunlar

İkna Teknikleri ve Günlük Hayatta İkna

Her gün bizler ikna ile karşı karşıya geliyoruz. Lokantalar bizi en son ürünlerini denememiz için çağırırken sinemalar son gösterimler için sürekli bizden oraya gitmemizi istiyor. Çünkü ikna hayatımızı kaplayan en kaçınılmaz öğelerden biri. Dış kaynaklardan ne kadar etkilendiğimizi gözlemlemek çok ta zor değil aslında.

Hayatta çoğu zaman iki seçenek vardır. Ya ikna edersiniz biri size yardım eder ya da ikna edilirsiniz ve siz birine yardım edersiniz. Bu nedenle ikna gücü olmasını çok fazla istediğiniz bir şeyi daha hızlı elde edebilmeniz için size her zaman yardım eder. Bütün yetenek ve becerilerinizi en üst seviyede kullanmanızı sağlamakla beraber ilerlemenize katkıda bulunur.

Etkileme bağlamında çok güçlü olması nedeniyle ikna teknikleri çok eski zamanlardan beri çalışılıp gözlemlenmektedir. Fakat 20. yüzyıldan bu yana sosyal psikologlar resmi olarak bu teknikler üzerinde çalışmalara başlamıştır.

Bu verilen teknikler yüksek derecede etkili tekniklerin yalnızca bir kaçı.
1. İhtiyaç yaratın
Bu ikna yöntemi var olan bir ihtiyaca dikkati çekmek ya da bir gerekliliğin önemini ortaya çıkararak gerçekleşir. Bu kişinin sığınma, sevgi, kendine saygı ve kendini yenileme gibi temel ihtiyaçları kapsar.

2. Sosyal İhtiyaçları Ortaya Atın
Diğer bir etkili ikna yöntemi diğerlerine benzeme, popüler olma veya prestij sahibi olma gibi ihtiyaçları kapsar. Televizyon reklamları bu konuda pek çok örnek sunar. Sayılan veya diğerleri gibi tanınan bir kişi olacağı vurgusunu yaparak ürünleri satın almaları teşvik edilir. Amerikalıların yılda ortalama 1.500 veya 2000 saat televizyon izlediği düşünülürse televizyon reklamlarının ne kadar büyük bir ikna kaynağı olduğunu tahmin edebilirsiniz.
3. Anlamlı ve Yüklü Görüntüler ve Sözcükler Kullanın
İkna çoğu zaman görüntü ve sözcüklerden faydalanır. Reklamcılar pozitif içerikli söz ve resimlerin etkisinin farkında. Örneğin reklâmlarda ?tamamen doğal? ya da yeni ve geliştirilmiş gibi ifadeleri sıklıkla işitiriz.

Burada verilenler tekniklerin sadece bir kısmı olmakla beraber sosyal psikologlar tarafından belirlenmiştir. Bu nedenle siz de şöyle bir günlük tecrübelerinize ve yaşantılarınıza bakın. İkna yöntemi olarak değerlendirebileceğiniz pek çok şeyle karşılaşacaksınız. Daha da ilginç olanı yarım saat televizyondaki bir programı izleyin. O kadar kısa bir süre içinde gözlemleyeceğiniz ikna tekniklerinin sayısı sizi gerçekten şaşırtıcı derecede çok olacaktır. (Kaynak: Dönüşüm Konağı)

Yazar: Kendra Van Wagner Çeviri: Şule Can

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 0
Bu yazıya daha önce yorum yapılmamış ?
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...