Kaptanın ustalığı deniz durgunken anlaşılmaz.
Ara

İkna Etmenin Basit Kuralları.. / Psikolojik Sorunlar

İkna Etmenin Basit Kuralları..

Karşınızkine düşüncelerinizi anlatırken ya da onu ikna etmeye çalışırken zorlanıyorsanız doğru yöntemleri kullanmıyorsunuz demektir. Aslında ihtiyacınız olan tek şey: Doğru kelimeyi kullanmak. Peki bu kelimeyi nasıl seçeceksiniz?.

* Öncelikle alışılmış sözcükleri doğru ve uygun anlamda kullanmaya dikkat edin. Sözlüğün ücra köşelerinde zaten var ve kabul görmüş bir kelimenin eşanlamlısını kullanmak sizi ilginç yapmaz, anlaşılmaz yaptığı gibi komik görünmenizi de sağlar.

* Argo kullanmamaya özen gösterin. Özellikle teknik terimlere ve mesleki dile günlük konuşmanızda kesinlikle yer vermeyin. Bunlar karşınızdakine ?Ben anlatıyorum, anlayamamak senin problemin? demek anlamına gelir.

* Konuşurken negatif önermelere yer vermeyin. Pozitif olun. Hani şu bardağın yarısının dolu ya da boş olması gibi. Doluyu kullanın.

* Belirsizliklere yer vermeyin. Kesin konuşun ki anlattığınızdan emin olduğunuz anlaşılsın. Böylece karşınızdakinin sizi can kulağıyla dinlemesini sağlarsınız.

* Karmaşaya yer vermeyin. Anlattığınız şeyi en az sayıda sözcük kullanarak ve yalın anlatın. Boş yere kafa karıştırmayın.

* Cümlelerinizi uzun tutmayın. Bu anlatmaya çalıştığınız noktadan karşınızdakinin uzaklaşmasını sağlar.

* Düşük cümle kurmayın. İmla kurallarına uyduğunuz sürece düzgün anlatım yaparsınız.

* Bir şey anlatırken karşınızdakini de konuya ortak etmek istiyorsanız onu da anlattıklarınıza katın. Arada sırada onaylama alın ki, tepkisine göre konuşmanıza yön verebilin.

Okunma Sayısı: 0  / Yorum Sayısı: 2
 

fascinating 14.05.2007 01:29:39 Tarihinde yorumlamış

kısa yazılar daha çok okunup daha iyi akılda kalabileceğinden,bence fena değil.
Yöneticiye Bildir

08.05.2007 01:23:13 Tarihinde yorumlamış

yüzeyel, yetersiz ve bilimsel değil. NLP nin tartışıldığı bu sitede bu yazı ciddiyeti ve bütünlüğü bozmuş. umarım hemen kaldırılır ve daha derin bilimsel bir ikna yöntemleri yazısı konur.saygılarımla.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...