Bütün insanlar üç sınıfa ayrılmıştır: Hareket ettirilemeyenler, hareket ettirilebilenler ve hareket edenler.
Ara

Strese Hapsız Çözümler

Strese Hapsız Çözümler

Stres ve yönetimi bugün pek çok kişinin ortak derdi. Zaman bakısı, artan tüketim ve yaşam seçenekleri, daha fazlasına sahip olma arzusu, doğadan uzak yaşam günümüz insanının gergin olmasının sebeplerinden sadece bir kaçı… Pratik adı altında sunulan “hap” çözümlerse daha büyük hayal kırıklıklarını beraberinde getiriyor.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi diyor ki; sahte çözümler problemi çözmez, yatıştırır. Gerçek çözümlerse zaman istler, kişinin kendi çabası vardır.  İnsanın çözüm becerisini geliştirir, bakış açısına etki eder ve kalıcıdır.

Deneyimsel öğreti stresi yönetirken de gerçek çözümleri anlatır. İşte bazı öneriler:

Stresi Tanı: İnsanda stres enerjisinin sebebi bir şeyi istemesiyle ortaya çıkan enerjiyi eyleme dökememesidir. Kişi isteğini yapmamış ya da yapamamıştır.

İsteklerini Yönet: Stres bir sonuçtur. Sebebi ise isteklerin yönetilememesidir. Deneyimsel Öğreti der ki; ya istediğin şeyi yap, ya yapmayacağın şeyi isteme.

Üretime Yönel: İnsanın tüketim istekleri sınırsızdır. Hep daha fazlasının açlığını duyar. İsteklerimizi tüketim sürecinde sınrılandırmamız pek de mümkün değildir. Alışverişe çıkana kadar elindekilerle yetinebileceğini düşünür insan.  Bir mağazaya girdiğinde ise aldığı her ürünle daha da çoğuna ihtiyacı oluğunu hisseder. Deneyimel öğreti der ki; tüketim isteği arttıkça üretim isteği azalır. Üretim isteği arttıkça da tüketim isteği azalır.  Söz konusu olan üretim olduğunda ise insan tatmin olur. Duracağı yeri bilir, isteklerini kontrol edebilir.

İsteklerini Önceliklendir: Her seçim bir vazgeçiştir. Bir seçimimiz varsa ona engel olabilecek bazı diğer isteklerimizi ertelememiz gerekir. Üretim isteklerinizi önceliklendirin. Ve hangisi ile başlayacağınıza karar verin.

Kontrolünde Olanı İste: Kontrol dışı istekler insanı gerginleştirir. Buhar çıkışı kapalı düdüklü tencere gibi kişinin baskısını arttırır. Oysa Yaratıcı insana sadece kendi öyküsünde başrol oyuncusu olma hakkını vermiştir. Ancak kendi yapabileceklerinize yönelik belirlediğimiz istekleri eyleme dökebiliriz.

Karar Verince Harekete Geç: İnsan karar verdiklerini yaptığında üretilen enerjiyi dışarı çıkarabilir. 

Kabullen: Kontrolünde olmayanı kabullenmek, olumsuz enerji üretimini durdurur. Yöneticimin bana olan tavrını değiştiremeyebilirim. Ailemdeki birilerinin yanlış davranışlarını düzeltemeyebilirim. Ya da o çok korktuğum hastalığa yakalanmış olabilirim. İnsan kontrolünde olmayanı kabullendiğinde, kontrolünde olana çözüm üretmeye başlıyor.

Telaşı Kaldır: İnsana zarar veren şey telaştır. Telaşın sebebi ise genelde zaman bakısı ve hızlı hareket edilmesi gereken durumlardır. Yaşam rutinlerimizi gözden geçirebilir, son ana bırakma alışkanlıklarımızı, işe er başlama özelliği ile değiştirmeye gayret edebiliriz.

Gerçeğe, Doğala, Suya Yakınlaş: Sahte gıdalar, elektromanyetik etki, alışveriş merkezlerindeki havasız, kalabalık ortam gerginliği arttırıyor. Doğal besinler tüketmek, toprakta yürümek, temiz hava solumak, su ile temas etmek sağlıklı bir ruh ve beden için bazı ipuçları.

Haber: Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Okunma Sayısı: 2874  / Yorum Sayısı: 1
 

ozkan 24.12.2022 12:19:19 Tarihinde yorumlamış

oku(!)masını bilene saklı bir hazine bu yazı.
Yöneticiye Bildir
Yorum
Üye olmak için tıklayınız...